Amb els avenços tecnològics estan sorgint nous llocs de treball multidisciplinaris que les empreses necessiten cobrir.
Avui dia, la societat viu un continu canvi provocat per diversos factors: la globalització dels mercats, la desaparició de fronteres, els moviments migratoris, la revolució tecnològica o la evolució mateixa de la societat que condueix als individus cap a un nou paradigma. Mentre desapareixen llocs de treball tradicionals, també sorgeixen noves professions.
La productivitat de les empreses es manté en ascens, mentre la creació de feina continua desplomant-se. Aquest patró es viu en gran part de països desenvolupats com una contradicció que respon a dos factors: l’evolució dels models productius i l’automatització d’un gran nombre de professions tradicionals.
Un dels elements clau que influeixen en aquest vertiginós procés de transformació ha sigut el desenvolupament i ús massiu de les tecnologies emergents. Aquestes eines estan produint un intercanvi d’informació i experiències continu a webs, fòrums o xarxes socials que genera un valor intangible pels individus.
La implantació de les noves tecnologies, al contrari d’allò que pugui semblar, no destrueix llocs de treball, sinó que els transforma. De la mateixa manera que al passat la mà d’obra va emigrar massivament del camp a les fàbriques, el progrés està substituint professions que històricament semblaven immutables però que, probablement, acabaran per convertir-se en un fenomen minoritari i residual.
A partir d’aquests canvis, vinculats als avenços tecnològics, estan sorgint nous perfils professionals que les empreses comencen a demanar. Tot i que es tracta de feines de caràcter eminentment tècnic, el futur de la tecnologia és multidisciplinari. També es nodrirà de disciplines vinculades a altres branques del saber, com les Humanitats, les Ciències Socials o les Belles Arts. La diferència és que els professionals vinculats a elles hauran d’adquirir noves habilitats per a poder accedir a aquests jaciments que ofereixen noves oportunitats d’ocupabilitat i que donen resposta a les noves necessitats sorgides a la societat del coneixement i de la informació. D’entre elles, destaquen:
- Dissenyador de continguts web
- Programador d’aplicacions per mòbils
- Gestor de robots
- Dissenyador de “núvols”
- Analistes i auditors de seguretat informàtica
- Enginyer d’objectes intel·ligents
- Community Manager. Gestor de comunitats virtuals de les organitzacions
- Expert SEO (Search Engine Optimization) i SEM (Search Engine Marketing)
- Responsable d’e-Commerce per gestionar el comerç en línia
- Consultor d’e-Business
- Professional de l’assistència integral a la tercera edat
- Enginyer de vehicles orientats a la sostenibilitat del medi ambient
- Enginyer d’eficiència energètica
- Experts de seguretat en Cloud Computing
- Desenvolupador d’animació en 3D i de videojocs
Els perfils professionals emergents també provenen de sectors on s’esperen grans avenços, com el turisme cultural, la biomedicina, l’enginyeria genètica, la biotecnologia, la robòtica, l’agricultura biològica o el sector aeronàutic. Per acabar, existeix la necessitat de generar perfils amb vocació emprenedora, i facilitar l’autoocupació de cara a configurar una comunitat empresarial competitiva. Això no només depèn de polítiques, sinó també de fomentar l’esperit emprenedor en totes les fases de l’aprenentatge.
José Luis del Olmo Arriaga
Director de l’Observatori de la Demanda Universitària. Director de Postgrau i Extensió Universitària. Universitat Abat Oliba CEU