YouTube, un aliat de les llengües

En aquests mesos de confinament, en què moltes classes s’han virtualitzat, han agafat encara més volada les eines i recursos digitals, que afavoreixen un aprenentatge democratitzat i autònom, adaptat al ritme de cadascú. YouTubeuna d’aquestes eines, és una finestra oberta al món, amb continguts de tot tipus i en tota mena de llengües. Ens permet, per tant, aprendre idiomes, ja sigui de manera indirecta (amb vídeos en altres llengües que, la majoria de vegades, es poden mirar subtitulats) o de manera directa, gràcies a classes o píndoles lingüístiques. 

 

Anglès 

L’oferta de vídeos per aprendre anglès és extensa, amb qüestions gramaticals, reculls de vocabulari, explicacions fonètiques, expressions, etc. BBC Learning English, per exemple, ofereix converses subtitulades així com píndoles d’anglès en un minut. També hi ha el canal d’Oxford Online English, amb lliçons de gramàtica, de pronunciació i de vocabulari, i EngVidque agrupa els canals de diferents professors.  

Ara bé, si el que busques és aprendre anglès de manera més divertida i amena, pots visitar els canals de Speak English with Mr. DuncanEnglish like a Native o Learn English with Papa Teach Me, que té una llista de vídeos dedicada a “Stop saying…”, en què dona alternatives a les paraules o expressions més habituals. D’altra banda, també hi ha el canal Amigos Ingleses, dedicat a l’ensenyament de l’anglès per a castellanoparlants. 

 

Castellà i català 

El castellà com a llengua estrangera també té presència en aquesta xarxa. Maria Españolels dits de Tio SpanishLa Página del Español ProfeDeELE en són un exemple; com també Señor JordanButterfly Spanish, Why not Spanish? Learn Spanish with SpanishPod101.com, més enfocats a angloparlants. Si, en canvi, es busca la perspectiva francesa, tenim Holamigo – Apprendre l’Espagnol. 

Pel que fa al català, tot i que no n’hi hagi tanta oferta, hi trobem propostes interessants, com la llista de reproducció Super Easy Catalan – Catalan for Beginners, de Easy Languages (un canal que ensenya les llengües reals, tal com es parlen al carrer), o la sèrie per aprendre català 4 gats, de l’Institut Ramon Llull. 

 

La difusió del català entre els joves, amb Malaia 

Precisament aquest maig ha començat a caminar el canal Malaia, que pretén enfortir la llengua catalana donant-li més visibilitat en plataformes com YouTube, on perd clarament la partida davant de llengües majoritàries, més afavorides pels algorismes. 

Malaia reuneix diferents youtubers que ofereixen contingut en català, fresc i des d’un punt de vista juvenil perquè, en paraules de Clàudia Rius, una de les impulsores, si deixes morir la teva llengua en l’audiovisual, estant en el moment en què estem, la deixaràs morir en absolutament tots els altres sectors”. 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *