Com n’hem de dir, del ‘coronavirus’?

Coronavirus. Tothom parla de coronavirus per referir-se al virus i a la malaltia que fan anar de garbell tot el món. Ara, n’hem de dir així? També hem sentit científics, metges i polítics dir-ne d’altres maneres. Posem-hi una mica d’ordre.

Coronavirus

De coronavirus no només n’hi ha un. Segons el Termcat, els coronavirus són ‘agents causants de malalties respiratòries i altres afeccions en diferents classes de vertebrats, incloent-hi els éssers humans. Alguns virus d’aquesta família són zoonòtics i en transmetre’s a l’espècie humana causen malalties respiratòries de gravetat diversa i molt contagioses’. Els virus reben aquest nom perquè presenten un embolcall amb expansions en forma de pètals.

SARS-CoV-2

Si de coronavirus n’hi ha més d’un, el virus que ens afecta ara ha de tenir un nom concret: SARS-CoV-2. Però, per què aquest nom? El 2003, va haver-hi una epidèmia de SARS (severe acute respiratory syndrome), la síndrome respiratòria aguda greu, causada per un nou virus anomenat SARS-CoV. El virus que es va detectar al desembre a la província de Wuhan, a la Xina, és genèticament molt semblant al virus SARS-CoV. És per això que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va donar-li el nom de SARS-CoV-2.

Covid-19

Ara sabem que hi ha un tipus de coronavirus, el SARS-CoV-2, que és el responsable de la pandèmia actual. Aquest virus, doncs, és el causant de la malaltia els símptomes de la qual són malestar general, febre, tos i dificultat per respirar.  Per tant, veiem que una cosa és el virus i una altra és la malaltia que causa. Novament, l’OMS va establir el nom d’aquesta malaltia: Covid-19, que és un acrònim del terme anglès Coronavirus disease2019. Com que és una malaltia, en direm la Covid-19.

Tres termes diferents per a tres coses diferents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *