Consells per redactar el TFG: tercera part. El maldecap de les citacions

Per Gisela Galí

Un treball acadèmic no ho seria si no tingués una bona bibliografia. Després d’haver planificat la redacció del TFG, d’haver-lo redactat i d’haver-ne fet una bona revisió, val la pena parar atenció a les citacions i les referències bibliogràfiques, que són uns elements imprescindibles perquè contribueixen a fonamentar la tesi.

1. Les citacions: integrades al text o en un paràgraf a part?

Quan reproduïm les paraules d’algú altre, hem de ser escrupolosament fidels a l’original. Si hi volem afegir algun aclariment, l’introduirem entre claudàtors. I, si volem escurçar-ne algunes parts, també ho marcarem (cal fer servir uns punts suspensius dins de claudàtors). Vegem-ne un exemple:

Si una citació no supera les tres línies, pot anar inserida dins mateix del paràgraf i emmarcada amb cometes dobles. Si, en canvi, supera aquesta extensió, es recomana escriure-la en un paràgraf a part, sense cometes i amb un format diferent del del text (mida de lletra i sagnat).

2. No t’oblidis de dir de qui és la citació

A dalt hem vist quin format han de tenir les citacions en un text. Però, oi que són les paraules d’algú altre? Doncs cal que en deixem clara la font, tant si les presentem com una citació com si les adaptem. Fixa’t en els exemples següents:

Veuràs que els dos exemples són una mica diferents. Al primer, hi indiquem el cognom de l’autor i l’any de publicació de l’obra en què hem trobat la idea o la citació a la qual fem referència. Al segon, també hi hem inclòs el número de pàgina específic. Totes dues opcions són bones, però cal mantenir la coherència al llarg del treball. Assegura’t, a més, de si t’han imposat seguir un criteri en concret o si, al contrari, hi tens barra lliure.

Aquest parèntesi ens serveix per anar-nos-en a la bibliografia i poder-hi trobar ràpidament la informació completa de l’obra i l’autor en forma de referència bibliogràfica. Ara t’expliquem de què va això.

3. Autor, títol… Quin ordre segueixo per escriure una referència bibliogràfica?

A l’apartat 11 del Llibre d’estil de la UAO CEU trobaràs les indicacions de com elaborar una bona referència bibliogràfica per a llibres, parts de llibres, publicacions periòdiques, etc.

T’has trobat que no hi ha un únic autor? Si n’hi ha fins a tres, han d’aparèixer tots separats per punt i coma. Si n’hi ha més, referenciem el principal i escrivim l’abreviatura [et al.]. En cas que no puguem determinar-lo, comencem directament amb el nom de l’obra, sense necessitat d’escriure Anònim.

4. Els recursos electrònics, també!

No tot el que citem han de ser llibres o revistes especialitzades; hi ha informació rigorosa en CD, DVD, en format MP3 o en línia, i ho hem d’aportar al treball. El llibre d’estil també hi dedica un apartat.

És molt important que no et descuidis la data de consulta, perquè el contingut d’aquest tipus de recursos pot anar-se modificant o, fins i tot, el poden esborrar.

5. Ja ho tens tot referenciat?

Pensa que qualsevol imatge, quadre, enquesta o gràfic ha d’aparèixer acompanyat de la font. Si no, la teva argumentació o investigació perdrà credibilitat. Després, s’han de recollir totes les referències a la bibliografia, on no tenen cabuda obres que no s’hagin llegit o fet servir prou. En quin ordre? Es recomana que sigui per cognom de l’autor.

Vinga, que ja només et queda polir aquests detalls i tindràs el TFG enllestit. Molta sort!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *