Consells per redactar el TFG: segona part

Per Gisela Galí

Després d’haver llegit la primera part dels consells per redactar el TFG, ja en tens un esborrany? Si és que sí, ara toca fer-ne la revisió. Evidentment, ens ho hem de llegir del dret i del revés per comprovar que el contingut s’ajusta als objectius que ens hem proposat i que no ens descuidem res. Després haurem de fer-ne una lectura fixant-nos en els aspectes més formals.

1. Ciència política o ciències polítiques? El que vulguis, però sempre igual

Per descomptat, cal que el text sigui coherent. En aquest moment de la correcció ja no ens hauríem de preocupar per detectar idees contradictòries o frases que han quedat despenjades; això s’hauria d’haver esmenat abans. Ara toca un altre tipus de coherència que no té a veure amb el contingut, sinó que hem d’esforçar-nos perquè hi hagi una unitat formal, que tot segueixi uns mateixos patrons.

El text ha d’estar escrit en la mateixa llengua (no és moment per fer barreges creatives, tret que en tinguem motiu) i, si hi ha cap terme estranger, cal marcar-lo amb la cursiva. De vegades també ens trobem amb conceptes que es poden expressar de dues maneres diferents. En aquests casos, s’ha de fer una tria i mantenir-la al llarg del text. Per exemple, si ens hem inclinat per ciència política (en singular), després no hauríem d’escriure-ho en plural. El mateix passa amb la manera d’abreujar els Estats Units, que en castellà tant pot ser EE. UU. com EUA, o amb les majúscules: si decidim escriure Parlament britànic, que més tard no hi aparegui parlament britànic ni Parlament Britànic.

Per tant, s’ha d’anar parant atenció a lèxic; a convencions de majúscules i minúscules, cursives o cometes; però també al format del text. Deixes un espai entre el títol i el cos del text? Els peus de les il·lustracions, porten punt final o no? Si el professor o professora no t’ha donat cap indicació, fes-ho com t’estimis més, però sigues coherent.

Encara vols filar més prim? Si al treball hi ha enumeracions o llistes de paraules, és millor que tinguin una mateixa categoria gramatical. Per exemple, a la columna de l’esquerra de la taula que hi ha a continuació, les paraules que fan de nucli són tant noms com verbs. Ho hem resolt convertint-ho tot a noms.

Tot plegat et poden semblar minúcies que no faran que suspenguis; però, si ho poleixes, el teu TFG marcarà la diferència.

2. Més enllà dels errors de picatge

Tot i que sigui evident, cal subratllar-ho: no hi pot haver faltes d’ortografia. No et refiïs dels subratllats en vermell del Word. Aquesta eina va bé per adonar-nos de si ens hem deixat cap lletra o si n’hem invertit l’ordre, però no sol detectar errors de concordança, que són dels més habituals. Per a aquests casos, els correctors automàtics funcionen molt bé (si has escrit el treball en llengua catalana, el de Softcatalà és dels més complets) i, a més, assenyalen barbarismes o usos incorrectes del lèxic o expressions. Fixa-t’hi:

3. Compte amb el to

No cal dir que un treball de final de grau és un document formal. Segur que ho has tingut en compte mentre l’estaves redactant. Ara bé, potser t’havies capficat tant en el contingut i a fer que s’entengués el que volies transmetre, que no has estat gaire atent o atenta al to que has fet servir. Doncs ara és un bon moment per detectar si has utilitzat paraules o frases inadequades.

Cal defugir expressions massa col·loquials o massa subjectives (és un treball d’investigació que ha d’avalar una tesi amb arguments fonamentats; les valoracions personals rarament hi tenen cabuda). També, s’ha de buscar l’equilibri entre un discurs massa pedant i les falses humilitats (evita connectors com “en la meva humil opinió”).

4. La maquetació, esclar!

També sembla evident, però hem d’assegurar-nos que el treball s’ajusta al format que ens han marcat. Cal comprovar-ne la tipografia, la mida de la lletra, l’interlineat, els marges…, però també que no ens deixem cap apartat (ja tens redactades la introducció i la conclusió?). Ajusta’t als criteris que t’han imposat. Si tens via lliure e  n alguna part, ves amb compte: que la creativitat no et jugui una mala passada.

I què me’n dius, de les citacions? Aquest maldecap mereix tot una entrada, que serà la propera. Mentrestant, llegeix-te el treball una vegada i una altra. Quan vegis les lletres borroses, deixa’l respirar. L’endemà tornar-t’hi a posar, que encara hi pescaràs algun error més.

Post relacionados

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *