Ja has triat el neologisme de l’any?

Pis rusc, criptomoneda i microplàstic són algunes de les paraules candidates a ser el neologisme de l’any aquest 2018. L’Observatori de Neologia de la UPF i l’Institut d’Estudis Catalans han fet una llista de les paraules que aquest any 2018 han aparegut a la nostra llengua. Aquest recull de neologismes ja fa uns quants anys que es fa, i són els mateixos usuaris de la llengua els qui poden triar la paraula guanyadora; és a dir, la que creuen que ha de dur el títol de “neologisme de l’any”. Per exemple, l’any passat, la paraula guanyadora va ser cassolada i, el 2016, va sortir escollida vegà/vegana.

D’acord amb la definició del Diccionari de l’IEC, un neologisme és una “unitat lèxica nova, formalment o semànticament, creada en una llengua per les pròpies regles de formació de mots o manllevada a una altra llengua”. És a dir, una paraula de nova creació per definir un concepte que fins aleshores no havia existit o no s’havia definit, i que tant es pot crear a partir de paraules ja existents a la llengua o a partir d’una paraula en una llengua estrangera.

 

En castellà, la Fundéu BBVA també nomena una “paraula de l’any”. En el seu cas, no limiten la tria a neologismes, sinó que la fan extensa a qualsevol altra paraula. De moment, la paraula de l’any edel 2018 no ha sortit encara; ens haurem d’esperar fins ben bé abans de Cap d’Any.

 

D’altra banda, en anglès, hi ha diversos institucions que trien una paraula de l’any. Ara bé, la que potser té més rellevància és la tria que fa Oxford Dictionaries. Aquest any, aquesta institució ja ha fet la seva tria i la paraula guanyadora ha estat… toxic. En podràs veure el significat en aquest vídeo (clica a la imatge següent).

Pel que fa al català, pots fer la teva tria en aquest formulari, però afanya-t’hi! El dia 17 de desembre s’acaba el termini. Aquí hi ha la llista sencera de finalistes:

CRIPTOMONEDA f. Moneda virtual.
 
DEMOFÒBIA f. fig. En política, aversió a la democràcia.
 
ÈPIC -A adj. fig. Grandiós, extraordinari.
 
MICROPLÀSTIC m. Plàstic de mida inferior als 5 mm, molt sovint invisible a l’ull humà, que prové especialment de la descomposició d’envasos o altres plàstics més grans, de gran perill per al medi natural.
 
MIGRANT m. i f. i adj. Persona que es desplaça d’un territori a un altre per establir-s’hi de manera temporal o permanent.
 
NARCOPÍS m. Pis en el qual es trafica en droga.
 
PIS RUSC m. Habitacle unipersonal de lloguer inferior a 5 m2 destinat especialment a persones amb ingressos molt baixos.
 
SERIÒFIL SERIÒFILA m. i f. Persona aficionada a les sèries de televisió.
 
SORORITAT f. Relació de solidaritat entre dones basada en motius socials, ètics i emocionals.
 
SOSTRE DE VIDRE m. Barrera invisible que representa les limitacions amb els quals es troben les dones per ascendir en la seva carrera professional fins als càrrecs de més responsabilitat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *