Passió, sense por a equivocar-se

Avui tenim el plaer d’entrevistar a Nil Mas, un ex alumne de la Universitat Abat Oliba CEU.

El Nil es va graduar en Publicitat i RP. Actualment, en Nil treballa a Ideatik, una agència dedicada a posar la comunicació, les relacions públiques i el disseny gràfic a l’abast de tothom, dirigida per Albert Maruny, qui també es professor a la UAO CEU on imparteix assignatures de relacions públiques i protocol.

El nostre protagonista, en Nil Mas.

Nil, moltes gràcies per dedicar-nos part del teu temps a respondre aquestes preguntes. Explica’ns una mica com ha estat la teva projecció laboral d’ençà que et vas graduar en Publicitat i RP; què fas actualment?

 Doncs la veritat és que vaig començar a treballar a Ideatik fent el pràcticum de 4t curs. L’Albert Maruny que, en aquell moment, era el meu professor, va posar una oferta de pràctiques a la seva agència i vaig començar a treballar amb ell. En un principi ajudava la directora de comptes de l’agència i, a poc a poc, vaig anar agafant més responsabilitat fins a arribar a gestionar jo mateix tota la relació amb els clients que tenim a l’agència.

I ara, com descriuries el teu dia a dia?

 Bàsicament m’encarrego de gestionar les feines que tenim en marxa amb els clients, de reunir-me amb ells i posar-los al dia de com estan evolucionant els projectes i resolent els problemes que sempre sorgeixen en el dia a dia d’una agència de comunicació. A més, com que l’agència és petita, també treballo molt directament amb el dissenyador gràfic, així que vaig tocant diversos temes.

  Què és el que més t’agrada de la teva feina?

 Doncs el que més m’agrada és la possibilitat de veure com evolucionen les feines que fem per als nostres clients; com comentava abans, com que és una agència petita, estic molt a sobre en tot moment de tots els projectes que fem, de manera que veig néixer i créixer tots els projectes que anem tirant endavant. M’agrada saber que he participat activament en la creació d’alguna peça que agrada al client i que finalment arriba a tothom.

Recordo que una vegada em vas dir que volies dedicar-te a la comunicació corporativa; has assolit part d’un somni?

Crec que sí! A Ideatik he tocat moltes branques de la comunicació i estic segur que encara me’n queden moltes més per tocar. Alguns clients amb qui hem treballat t’acaben demanant que t’encarreguis de totes les coses que comuniquin de la seva empresa i al cap i a la fi això és la comunicació corporativa.

Com dius, a Ideatik, el teu cap és un exprofessor teu, l’Albert Maruny. Com és treballar amb l’Albert?

Genial, realment estic molt content. Una de les coses més interessants de poder treballar amb un professor amb qui has tingut molt bona relació durant els estudis és que veus les seves dues vessants professionals; el veus a les classes, però també el veus treballar i això crec que t’enriqueix molt més com a estudiant però també com a professional del sector, ja que aquesta relació et dóna confiança a l’hora de proposar idees i assumir responsabilitats a la feina.

  T’entenc perfectament; també vaig treballar amb l’Albert  a la campanya #sueñauaoceu; va ser un plaer compartir aquesta experiència amb ell. Has impartit algunes sessions com a professor col·laborador a l’EIP. Com va ser, l’experiència?

El cert és que vaig començar l’any passat ajudant l’Albert en algunes classes. D’aquesta manera vaig agafar confiança i una mica més de rodatge per poder donar més classes aquest any. Mai m’havia imaginat ser professor però la veritat és que m’hi vaig trobar bastant còmode; també he de dir que les classes són bastant reduïdes i això facilita les coses…

Que bo! I, per tant, et veus el dia de demà compaginant la teva feina amb la docència?

 M’agradaria poder acabar exercint de professor i compaginar-ho amb la meva carrera com a professional del sector. De moment vull centrar-me a aprendre més i a ser un professional millor i, si puc i em deixen, m’agradaria continuar donant alguna classe, però en un futur espero poder acabar fent docència d’una manera més estable i continuada.

 Veus molt diferent la comunicació i les RP del que es veu a classe?

 Al final, durant la carrera veus molts conceptes que estan enfocats a la teoria; un cop comences a treballar i et trobes en el dia a dia del sector, has de saber espavilar-te, ser àgil i eficaç. Sí que és cert que les coses que veus durant la carrera t’ajuden a l’hora de tenir criteri, de tenir els conceptes fonamentals més clars, però un cop estàs treballant has de ser capaç de moure’t com ho fan els professionals amb experiència i això requereix que tinguis les coses clares i sàpigues desenvolupar-te amb rapidesa.

  Al vostre sector, esteu notant aquesta millora econòmica de la qual parlen els polítics?

Pel que fa a la situació econòmica del sector potser sí que es veu una petita millora, però, tot i això, la remuntada està costant i seguirà costant.

Centrant-nos més en tu. On et veus d’aquí a cinc anys?

 Avui en dia costa molt contestar a aquesta pregunta; dins el dubte que podem tenir qualsevol de nosaltres, et podria dir que m’agradaria molt seguir treballant a Ideatik. M’hi he trobat molt a gust des del primer dia, som com una família i, quan això passa, et sents responsable de la situació de l’empresa. Si hagués de dir on m’agradaria ser d’aquí a cinc anys et diria que ajudant a fer créixer aquesta agència i treballant molt i en coses que realment m’apassionin.

 

 Com sempre, un moment per l’emotivitat: trobes a faltar les classes d’algun professor o d’alguna professora?

 Sí, i tant! A la Universitat acabes topant amb professors que t’aporten moltes coses i molt diferents. Com deies abans, jo volia dedicar-me a la comunicació corporativa i lògicament a l’Albert Maruny, com a professor de Relacions Públiques, i al Xavi Casado, els recordo amb especial emoció. També he de dir que hi ha dos professors, i tu n’ets un, que em vau obrir la porta al món audiovisual, que ara mateix m’encanta i en sóc un apassionat. Primer, el Manel Alias a segon i tu a tercer em vau enganxar el vostre entusiasme per aquest món i us n’estic molt agraït.

 Em faràs posar vermell. Nil, què va ser el més important que vas aprendre al grau en Publicitat i RP?

 A saber espavilar-me. Al final crec que una de les coses més importants que els alumnes han d’aprendre abans d’acabar els estudis és a saber treure’s les castanyes del foc. No hem de tenir por a equivocar-nos, queda clar que acabem de sortir de la Universitat i tenim dret a fallar, però crec que no hauríem de pecar mai de falta d’iniciativa. Si m’hagués de quedar amb una única cosa del meu pas per la Universitat diria aquesta.

 La veritat és que no, no han de tenir por a equivocar-se, ni a experimentar en tots tipus d’estratègies i campanyes. Per cert, de ben segur que en tens molts de records, del teu pas per la UAO CEU…

Doncs a més a més dels GoliADs, que suposo que deu ser un tòpic entre els alumnes de Publicitat i Relacions Públiques quan els fas aquesta pregunta, recordo especialment l’any que vam fer l’assignatura de televisió amb tu i la Tania. Recordo haver d’anar a fer el rodatge de l’spot o del curt amb els companys, buscar les localitzacions, repetir escenes, muntar tots els vídeos, etc. Recordo que, tot i ser uns principiants, tots ens vam sentir com professionals durant aquelles estones. Això és una de les coses que estic segur que recordaré durant molt temps.

 Vau fer un gran spot, almenys, des d’un punt de vista tècnic. Nil, ja acabem, però no et salves de la pregunta obligada: com a alumne vas ser part organitzadora dels GoliADs de la 8a edició. Què opines d’aquesta experiència?

Els recordo amb especial entusiasme. És on vam haver de posar en pràctica molts dels conceptes que vam aprendre durant els quatre anys de carrera, on vam ser nosaltres qui realment portàvem la veu cantant en tot moment i crec que és una experiència que aporta un gran valor a la vida universitària de tots els que hi participen. Aquest any vaig anar a veure la gala i recordo que només entrar a la universitat em van venir al cap moltes de les coses que vam viure tots plegats durant tot aquell semestre. Els GoliADs és una d’aquelles coses que la Universitat hauria de seguir fent sempre, és una experiència increïble per a tots els alumnes que la viuen.

Un consell per als nostres alumnes de Publicitat i RP?

 Realment crec que només els puc dir que gaudeixin amb la seva feina, que busquin alguna cosa que els apassioni i sobretot que no tinguin por a equivocar-se. Els grans professionals en el seu dia també van ser aprenents i no s’arriba a ser un bon professional si tens por a donar la teva opinió, a agafar responsabilitats a la feina i sobretot si tens por a equivocar-te. Suposo que es diu molt, això, però el cert és que crec que és el més important.

Recordo amb molta il·lusió i nostàlgia el teu pas per l’assignatura de tercer curs, Creació i Producció Audiovisual, en la què vas aconseguir matrícula d’honor. Desitjo que continuïs en aquest camí i que aconsegueixis grans èxits en el món de la comunicació empresarial. Una forta abraçada.

Ha estat un plaer i un honor que hagis pensat en mi per fer aquesta entrevista. A més, sempre fa especial il·lusió retrobar professors que t’han donat classe durant la carrera, i en el teu cas no només com a professor sinó també com a tutor del meu treball de final de grau i com a amic. Moltes gràcies!

2 Replies to “Passió, sense por a equivocar-se

  1. Gràcies Nil per les teves paraules. Com va dir aquell… puedo prometer y prometo que no he sobornat al Nil per dir tot el que diu.
    I això sí: puc afirmar amb orgull que el Nil és el present d’Ideatik però sense cap dubte el futur.
    Sóc afortunat de rodejar-me de gent com el Nil Mas i l’Alfonso Freire.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *