‘Viralitzar’ i ‘tiet/a’, escollits Neologismes de l’Any 2023

Bot, ecoansietat, grassofòbia, viralitzar superilla, guai, tiet… Encara que estiguis acostumat a sentir aquestes paraules en el teu dia a dia, són mots que encara no estan acceptats al Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC). Tot i això, per a dues d’aquestes paraules això va canviar ahir, 21 de desembre!

El Neologisme de l’Any és una iniciativa de l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (OBNEO) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Per mitjà d’una votació popular a partir de propostes de la comunitat de catalanoparlants, es tria un mot de nova creació o difusió en llengua catalana per tal que es reculli al DIEC i quedi acceptat. Els neologismes de les edicions dels últims anys han estat birra (2022), negacionisme (2021), coronavirus (2020) o animalista (2019). A partir de de deu mots proposats per entrar al DIEC, cada any s’escull un neologisme diferent, sempre molt relacionat amb l’actualitat i les notícies més rellevants de l’any.

Aquest 2023, per primer cop, es podran votar dues categories de neologismes lexicogràfics: paraules corrents que encara no són al diccionari normatiu i paraules noves que han sorgit com a conseqüència de l’actualitat. En tots dos casos, són neologismes des del punt de vista lexicogràfic i no apareixen al diccionari. Les deu paraules escollides en cadascuna de les categories han estat:

Les votacions per escollir els mots que es mereixen entrar al diccionari normatiu han estat obertes de l’11 al 20 de desembre. Aquest any hi ha hagut rècord de participació, amb 14.035 votants, i la franja d’edat que més ha participat en la votació és la de persones de 12 a 19 anys. Ahir, dia 21, es van saber els resultats d’aquesta desena edició del Neologisme de l’Any. Els dos mot escollits pel vot popular, que passaran a estar recollits al diccionari normatiu, van ser:

PARAULA NOVA: viralitzar

PARAULA CORRENT: tiet / tieta

Com a novetat d’aquest 2023, l’Observatori de Neologia de la UPF, juntament amb l’IEC, el Termcat i 3Cat-ésAdir, organitza un concurs de mems en el marc de la campanya del Neologisme de l’Any 2023, que compta amb l’ajut del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Si tens un compte públic d’Instagram, TikTok o X, pots participar-hi publicant un mem a la pàgina principal del teu perfil (no com a contingut efímer) des de l’11 fins al 31 de desembre. Hi haurà dos premis per a cada xarxa social: un primer premi de 500 € i un segon premi de 250 €, que es lliuraran el 12 de gener.

Amb aquesta publicació al blog i amb els Neologismes de l’Any, aprofitem per tancar el 2023. Us desitgem molt bones festes i una molt bona entrada a l’any 2024, que segur que portarà molta pau, llum i felicitat.

Bon Nadal i feliç any nou!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *