COP26: canvi climàtic i canvi lingüístic

La cimera pel clima que té lloc a Glasgow aquest mes de novembre, coneguda com a COP26, està tenint un efecte sensibilitzador per a moltes persones i contribueix a fer-nos adonar que l’emergència climàtica és una realitat. Tots els mitjans de comunicació se’n fan ressò i dediquen reportatges, cròniques i infografies a explicar-nos les conseqüències del canvi climàtic.

Una conseqüència que potser no ens ve al cap de seguida és la que té en la llengua. El canvi climàtic també ha significat un canvi en la manera com parlem del clima, del temps i del planeta. Un estudi de l’Oxford English Dictionary (OED) ha detectat que, en anglès, l’ús del terme climate change, tot i que es va emprar per primera vegada el 1854, en els darrers 40 anys ha augmentat exponencialment. Altres termes com efecte hivernacle o escalfament global, que s’usaven sobretot a les dècades dels 80 i els 90, ja gairebé no els sentim i, actualment, veiem com emergència climàtica o crisi climàtica volen prendre el lloc al canvi climàtic. Aquest article del The Guardian ens fa cinc cèntims de l’estudi d’OED i dels canvis que ha detectat en l’ús d’aquests termes en anglès. Així, doncs, la manera en què ens referim a aquest fenomen és un molt bon indicador de la urgència que reclama.

El canvi climàtic, més enllà dels canvis de la seva denominació, també ha generat fenòmens climàtics i socials nous que abans no existien. Les inundacions, l’acidificació dels oceans, els refugiats climàtics, l’Agenda 2030, les onades de calor i de fred i la descarbonització, entre d’altres, són conceptes i realitats molt nous que ha calgut etiquetar amb rapidesa. Per això, el Termcat les ha recollit en el Diccionari de l’emergència climàtica, el qual recull 230 termes que hi estan relacionats. A més, els més importants els ha il·lustrat en una infografia interactiva que ens mostra els efectes del canvi climàtic i les accions que podem dur a terme per fer efectiva la transició climàtica.

És, doncs, hora que la transició climàtica prengui el lloc al canvi climàtic al nostre vocabulari i, també, a les nostres vides.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *