La ‘Gramàtica bàsica’, una nova eina lingüística al servei de la Universitat

Des del 4 de setembre ja és a les llibreries la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana (GBU). “Però la gramàtica catalana no havia sortit fa un parell d’anys?”, et deus preguntar. Sí, però aquesta n’és una versió reduïda i més accessible al públic en general.

L’objectiu és que aquesta obra pugui resoldre dubtes de manera ràpida a personal de l’Administració, dels mitjans de comunicació i a agents del món de l’ensenyament. A diferència de les gramàtiques anteriors, més orientades a lingüistes, no s’atura en els arguments d’una determinada decisió ni en dona detalls complexos.

La GBU s’estructura en capítols breus i se serveix de quadres, fitxers de so i un gran nombre d’exemples per il·lustrar una qüestió. A més, hi ha una part de remarques normatives i d’ús, que inclou informacions molt sintètiques i de caràcter pràctic.

 

Es tracta d’una obra que continua la línia de les anteriors i bandeja la classificació entre correcte i incorrecte, considerada excessivament simplista. Entén que un element no és inadequat per si sol, sinó depèn del registre o el dialecte, i per això opta per tres remarques normatives: no és acceptable, s’evita i és preferible.

Si necessites consultar-hi cap dubte, ben aviat podràs trobar la GBU a la Biblioteca.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *