Setmana internacional de l’accés obert

Del 22 al 28 d’octubre tindrà lloc la Setmana Internacional de l’Accés Obert amb el lema “Dissenyant bases equitatives pel coneixement obert”. La setmana de l’accés obert és un esdeveniment internacional en el que diverses institucions promocionen l’accés obert de la investigació per donar a conèixer els beneficis dels quals podem destacar l’augment de la visibilitat de la producció bibliogràfica així com l’intercanvi de coneixement.

Us deixem un vídeo on s’expliquen alguns d’aquests beneficis:

“Open Access in order to…” Oriol Casanovas, a researcher at IDIBELL, explains some of the benefits of Open Access publishing

Dins de les activitats que es duran a terme aquesta setmana, del 23 al 26, Crue-REBIUN organitza un joc #siguelapistadelOA que tindrà lloc a Twitter (@rebiun) i al Facebook de Rebiun. El joc consistirà en contestar unes preguntes relacionades amb el coneixement i la difusió dels recursos en accés obert de les universitats espanyoles. Una vegada s’hagi acabat el joc, els participants podran enviar la resolució completa al correu electrònic minerva@usc.es indicant el nom, adreça postal i universitat per tal de rebre un petit obsequi. Us animem a tots a participar en aquesta iniciativa.

Si us interessa llegir més informació sobre els beneficis de publicar en accés obert podeu accedir a aquesta web.

També podeu trobar repositoris i cercadors on trobareu documents en accés obert, com per exemple:

  • Arxiv.org: creat per la Cornell University Library dóna accés a + d’1 milió d’e-prints de diferents àmbits acadèmics.
  • RECOLECTA (Recolector de Ciencia Abierta): plataforma que cerca a diversos repositoris científics nacionals i ofereix accés a + d’1 milió de documents de 128 recursos.
  • DOAJ (Directory of Open Access Journals): directori que dóna accés a + de 12 mil revistes en accés obert.
  • Recercat (Dipòsit de la Recerca de Catalunya): incorpora el text complet de + de 40 mil treballs, projectes de final de grau i màsters, a més d’articles i documents de conferències d’universitats i centres d’investigació de Catalunya. La nostra Universitat té un espai dins d’aquest dipòsit on es poden consultar treballs de final de grau i de màster així com alguns documents de conferències. El podeu consultar a través d’aquest enllaç.
  • Internet Archive: es una biblioteca digital que té la missió d’oferir accés universal al coneixement. Inclou documents en format vídeo, àudio i text. Alguns són de domini públic i altres tenen llicència tipus Creative Commons o altres llicències de distribució gratuïta. S’hi pot trobar uns 11 milions de llibres i textos, 4 milions de gravacions en àudio, 3 milions de vídeos (1 milió de telenotícies) i altres continguts. Dins d’aquest repositori també hi trobareu un cercador retrospectiu de pàgines web anomenat Wayback Machine on podeu cercar l’històric de versions d’una pàgina web com per exemple una versió de la web de Apple del 1997

 

Post relacionados

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *