Bretxa salarial, bretxa de gènere, bretxa entre homes i dones… #comendiem?

#comendiem de la diferència de sou entre els homes i les dones? Les darreres setmanes, als mitjans, n’hem sentit a parlar molt, de la diferència entre els sous d’homes i dones: desigualtat salarial entre homes i dones, discriminació salarial, bretxa de gènere, bretxa entre homes i dones, bretxa salarial… Moltes maneres diferents de referir-nos a un mateix indicador que, a Catalunya, s’enfila fins al 23,9 % (2015)[1]. Avui, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, volem fixar un criteri a l’hora de referir-nos a aquesta desigualtat.

El concepte en anglès gender pay gap equival a totes aquestes maneres diferents que tenim de referir-nos-hi en català. En general, als mitjans i a les institucions i sindicats guanya per majoria l’opció bretxa, tot i que de manera molt recent perquè fins al 2017 era més comú l’ús de desigualtat. També trobem l’ús de bretxa aplicat a altres conceptes, com ara la desigualtat a l’hora d’accedir a les noves tecnologies, la bretxa digital (o digital divide, en anglès).  De tota manera, en català semblaria més idiomàtic fer servir escletxa o fractura, paraules que transmeten més clarament el sentit figurat de la ruptura o diferència. Una possible explicació de la tria de bretxa per anomenar aquest concepte és l’ús de brecha en castellà, llengua en la qual aquesta paraula sí que recull el sentit figurat de ruptura o obertura en alguna cosa.

Font: Generalitat de Catalunya

Però, en diem bretxa salarial, bretxa de gènere o bretxa entre homes i dones? Si consultem els diaris o els informes dels sindicats, o si escoltem la ràdio, veurem que la majoria d’entesos parlen de bretxa salarial. Ara bé, què passa amb els altres tipus de bretxes salarials? Que no existeix la bretxa salarial per motius de discapacitat o per motius d’origen? Ens sembla que cal que especifiquem de quin tipus de bretxa salarial estem parlant.

 

Per tant, la nostra recomanació és anomenar aquest indicador bretxa salarial entre homes i dones. Així, en un text, farem servir el nom complet el primer cop que hi aparegui. Després, a mesura que desenvolupem el text, podem fer servir bretxa salarial sense que hi pugui haver cap dubte i, al mateix temps, estalviem al lector haver de llegir bretxa salarial entre homes i dones cada vegada que en parlem!

 

_______________________

[1] Font: Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *