Recursos d’informació per elaborar el TFG. Consells de cerca d’informació

La Biblioteca compta amb diferents recursos que us poden servir per trobar informació sobre el tema que tracteu en el vostre TFG.

En aquesta entrada us volem fer unes recomanacions perquè les vostres cerques siguin més eficients i tingueu el màxim d’èxit possible en la recuperació d’informació de forma que obtingueu resultats rellevants i pertinents pel vostre TFG.

cerca d'informacio

– És important tenir una estratègia de cerca d’informació que després aplicarem en els recursos que haguem escollit per trobar informació pertinent pel nostre TFG.

– Us recomanem que abans de cercar penseu en aquelles paraules que descriuen el tema de que tracta el vostre treball, és a dir, les paraules clau. Penseu en el tema principal, el lloc o àmbit geogràfic, l’any o període cronològic.

– Tingueu en compte els sinònims de les paraules que heu escollit perquè no totes les fonts d’informació indexen amb els mateixos termes i així trobareu més informació.

– Un cop hagueu fet aquesta feina, feu un llistat amb les paraules clau que heu escollit, tant en castellà com en anglès, possibles sinònims, etc. Així el tindreu sempre a mà i us servirà per cercar informació als diferents recursos d’informació.

– Si cerqueu a revistes especialitzades o bases de dades, heu de pensar que l’anglès és l’idioma amb el que trobareu més informació, ja que la majoria d’elles són d’àmbit anglosaxó.

– Depenent del tipus d’informació que cerqueu podreu trobar algun llibre o algun capítol de llibre que parli sobre el vostre tema però segurament serà informació de caire general. En aquest cas, podeu cercar al nostre catàleg per saber si tenim alguna obra en el nostre fons o bé podeu ampliar la cerca al CCUC (Catàleg Col·lectiu de les universitats de Catalunya) i demanar algun llibre d’un altre universitat mitjançant el Servei de préstec Interbibliotecari, també anomenat GTBib-SOD (Servei d’Obtenció de Documents).

– Per cercar informació més específica haureu de cercar a certes revistes i bases de dades especialitzades en l’àmbit temàtic que desenvolupeu el vostre treball. A la secció Recursos de la web de Biblioteca trobareu les bases de dades ordenades per àmbit temàtic.

– Recordeu fer servir els filtres de les bases de dades, us ajudaran a limitar els resultats i a recuperar informació més pertinent d’acord amb el vostre tema del TFG. Decidiu quin tipus de documents voleu veure, a partir de quin any de publicació, si només voleu consultar articles de publicacions acadèmiques, a text complet, etc.

– La majoria de bases de dades tenen opcions de personalització que podreu fer servir si us registreu i creeu un compte. Aquestes opcions us permeten des de guardar l’historial de cerques, que heu anat fent a la base de dades, a crear alertes per tal de rebre al vostre correu electrònic, informació d’articles d’última incorporació a la base de dades. Segurament no fareu servir totes les opcions que us ofereixen però algunes us seran molt útils per no perdre tota la informació que heu anat trobant des del començament, ja que algunes bases de dades us permeten crear carpetes per desar les referències bibliogràfiques dels documents que heu consultat.

– Us serà molt útil tenir un compte de Refworks per importar directament les referències bibliogràfiques des de les bases de dades, així quan hagueu d’adjuntar la bibliografia del treball la podreu crear automàticament des d’aquest gestor.

Per últim però no menys important, sigueu conscients de que la millor informació no es troba en cinc minuts així que tingueu paciència i no us rendiu mai!!!

Post relacionados

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *