Una altra opció d’aprendre: les activitats fora de l’aula

Ja hem acabat la carrera universitària. Es tanquen els llibres i els apunts tornen al seu lloc, dins una carpeta que potser ja no es torni a obrir. Però, què en pensem de les experiències, de tot el que hem après fora de l'aula? A la Universitat Abat Oliba CEU de Barcelona, l'aprenentatge de les aptituds i de les competències per al desenvolupament professional són igual o més importants que els coneixements adquirits, perquè la tasca docent del Claustre de Professors arriba més lluny de l'escenari d'una classe.

Per aconseguir això, la UAO promou la participació dels estudiants en totes les seves titulacions i en tot tipus d'activitats (jornades, seminaris i concursos) que completen tot allò après a classe: és una altra manera de posar en pràctica la teoria de l'aula.

Per exemple, en l'àmbit de l'Economia i l'Empresa es va decidir crear un Club d'Emprenedors que va néixer dels mateixos estudiants, conscients de la importància d' “aprendre a emprendre” per a engegar les seves empreses. El Club ha demostrat que és la millor manera de completar la teoria de la classe perquè desenvolupa tallers d'habilitats empresarials, xerrades d'emprenedors que expliquen la seva experiència professional, debats, i fins i tot, organitzen visites a empreses i premis pels emprenedors.

Una altra opció són les activitats directament adreçades als estudiants de Dret, com la Law Moot Court, una famosa i prestigiosa competició sobre Dret Comunitari. Durant uns dies, els equips classificats s'oposen i argumenten entre ells davant un tribunal que, per descomptat, és una simulació del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. D'aquesta manera els estudiants tenen l’oportunitat de treballar com a jutges internacionals i com a professors d'universitats europees, com a advocats internacionals. D'aquí prové que grans empreses espanyoles col·laborin amb aquesta iniciativa.

Els alumnes de Publicitat i Relacions Públiques tenen l'oportunitat d'organitzar un festival de publicitat i comunicació, l'anomenat Goliads. Els premis són un referent a Barcelona i estan oberts a tots els estudiants de les universitats del grup CEU: Universitat Abat Oliba de Barcelona, Universitat San Pablo de Madrid i Universitat Cardenal Herrera de València. Amb la participació de tots s'avalua el treball dels professionals de la comunicació.

Si parlem de periodisme, no podem ometre els Premis Abat Oliba CEU de Periodisme, que promouen la producció periodística i la capacitat creativa dels estudiants; a més, obren el camí de la col·laboració amb els mitjans de comunicació i d'entitats especialitzades amb l'àmbit de la comunicació.
Totes aquestes activitats extracurriculars són també una altra forma de contactar amb la “realitat” d'una disciplina, que és apropar-se als professionals de la “vida diària”. Així, en els estudis d'Educació, els estudiants participen setmanalment en sessions preparatòries que organitzen els col·legis de la Fundació Abat Oliba a Barcelona.